Hrvatski olimpijski odbor   logo HOO-a
     
 
 
 
Program rada
 
Olimp
             
  ČASOPIS OLIMP br. 11
    Zagreb, veljača 2004.   Piše: Bojan Vinek Povratak
 
 

Tamara Boroš

Tamara Boroš, najbolja hrvatska stolnotenisačica:
NAJVEĆA PRIJETNJA KINESKINJAMA

Uz Janicu Kostelić i Ivu Majoli, svjetske zvijezde u skijanju i tenisu, Tamara Boraš je obilježila prošlih desetak godina hrvatskog ženskog sporta. Skromna djevojka rođena u prosincu 1977. u Senti, koja od 1993. godine živi u Hrvatskoj, razvila se u jednu od najboljih svjetskih stolnotenisačica. Veliki talent i još veća upornost, te volja za treniranjem i usavršavanjem doveli su je u vrh zelenih stolova.

Stoga je već nekoliko godina njeno ime u Kini podcrtano crvenom olovkom - označena je najvećom opasnosti za Kineskinje! A kada se Kineskinje nekoga boje, onda je sigurno riječ o ekstra klasi, igračici čija je vrijednost jednaka njihovoj. Zbog nje su Kinezi u svojim poznatim stolnoteniskim kampovima stvorili "klonove" Tamare Boroš, igračice koje imitiraju njen stil da bi se najbolje Kineskinje mogle što bolje pripremiti za igru prve europske stolnotenisačice. Poznata je kineska stolnoteniska nedodirljivost, pogotovo kod žena, a jedina koja se uspjela umiješati u "žuti svijet" je Tamara.

Pariška bronca
Iz godine u godinu pokazuje koliko je nezgodna i opasna, a lani je na Svjetskom prvenstvu u Parizu postala prva Europljanka koja je uspjela osvojiti medalju u posljednjih 10 godina. Bila je brončana, nakon što je u finalu izgubila od Wang Nan, Kineskinje koja joj najmanje paše. Praktički jedina koju naša Tami još nije uspjela pobijediti. Inače, od 1973. godine, dakle u više od 30 ljeta, na svjetskim prvenstvima su još samo tri stolnotenisačice izvan Azije osvajale medalje! Taj će podatak dovoljno reći o vrijednosti pariške bronce Tamare Boroš.
Osim na SP-u, Tami je 2003. bila odlična i na EP-u u talijanskom Courmaveuru, gdje je s Rumunjkom Mihaelom Steff osvojila zlato u parovima. S reprezentacijom je pak uzela srebrnu europsku medalju, a slavila je i na ITTF Pra Touru u Dohi. Pozamašna je kolekcija medalja i pokala koje je Tami osvojila, još od prvog mjesta na juniorskom Top 12 u Tel Avivu 1995. godine, pa do ovih seniorskih osvojenih prošle godine.
Kada se govori o Tamari Boroš, ne može se ne spomenuti njen trener Neven Cegnar. Veliki stručnjak je Tamari posvetio godine treninga i na pravi način je usmjerio njen talent. Cegnar kamerom snima svaki Tamarin meč, ima i bogatu kolekciju videozapisa susreta drugih igračica, koje onda detaljno analizira. Boroš i Cegnar su svuda zajedno, poznaju se u dušu i sigurno je da ih u stolnom tenisu čekaju još mnogi uspjesi.

Na drugom mjestu svjetske rang-liste
Tamara Boroš je 2002. godine stigla do drugog mjesta na svjetskoj rang-listi, što je u strašno jakoj konkurenciji Kineskinja golem doseg. I na početku 2004. godine je jedina Europljanka u Top 10 svjetskog stolnog tenisa, stalna prijetnja "napasti s Dalekog istoka". Tamara je bez problema osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Ateni, gdje će igrati u singlu i u paru s Cornelijom Vaidom.
Teško je reći da se od nje očekuje olimpijska medalja u strašnoj konkurenciji Kineskinja i ostalih opasnih igračica iz Azije, ali sasvim je sigurno da Tami ima potencijal i za odličje. Naravno, opet će "kineski zid" biti visok, najbolje Kineskinje se posebno pripremaju za Olimpijske igre, zbog toga čak ne igraju na turnirima širom svijeta. Da ih se ne bi previše snimilo, zatvorili su se u svoje kampove, treniraju i spremaju najbolje igračice za pohod na olimpijsko postolje. Jedna od onih koje ih posebno muče je Tamara Boroš, najbolja europska stolnotenisačica. Nadajmo se da u Ateni 2004. može ponoviti Pariz 2003., olimpijska medalja bila bi kruna jedne i ovako velike karijere
.

 

 
  pročitajte
 
Janica Kostelić  
Ivica Kostelić
Tamara Boroš
Muke po Blanki
Zlata vrijedna braća
Gordan Kožulj
 
 

 

 
dokumenti kontakt linkovi
HOO-Hrvatski olimpijski odbor,hoo@hoo.htnet.hr <Web redakcija>